13 Bin 475 Lira Cezayı Kimler Ödeyecek?

İş sağlığı ve güvenliği açısından 1 Ocak 2014 tarihi ayrı bir öneme sahip. Yaklaşık bir ay sonra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamdaki işyerlerinin tamamında işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi gerekiyor.

Bugüne kadar sadece 50’nin üzerinde işçi çalıştıran işyerleri söz konusu personeli çalıştırırken, bir ay sonra 50 sınırı kalkmış olacak. Buna göre eğer işyeriniz tehlikeli veya çok tehlikeli kapsamdaysa, 2014/Ocak ayı itibariyle bir işçi bile çalıştırsanız iş sağlığı ve güvenliği personellerini istihdam etmeniz gerekecek. Aksi halde hekim ve uzman çalıştırmadığınız her ay için toplam 13 bin 475 lira ceza ödeyeceksiniz.

Önce tehlike sınıfınızı öğrenin

Eğer işyeriniz az tehlikeli sınıftaysa ve 50’den az çalışanınız varsa, iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartı sizin için 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Yani şimdilik telaş etmenize gerek yok. Fakat tehlikeli veya çok tehlikeli sınıftaysanız, bu bir aylık sürede hazırlık yapmanızda fayda var. Dolayısıyla öncelikle işyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını bilmeniz gerekiyor. Bunun için de en son 29 Mart 2013 tarihinde yayımlanan tebliğe bakmanızda fayda var. (Tebliğ için: www.sadettinorhan.net/304sg-portal305.html)

Örnek verecek olursak; hastaneler ve metal imalat işyerleri çok tehlikeli, kasaplar, kuaförler ve hamamlar tehlikeli kapsamda yer alıyor. Dolayısıyla en az bir işçi çalıştıran bu işyerlerinin 1 Ocak 2014 itibariyle işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırması veya dışarıdan hizmet alması gerekiyor.